Δραστηριότητες
Δραστηριότητες - Ομάδα 1
Δραστηριότητα 1:
Να δημιουργήσετε μια δραστηριότητα για τη διδασκαλία:
- ενός κεφαλαίου/μιας ενότητας ενός γνωστικού αντικειμένου (κλάδος ΠΕ70) ή
- μιας θεματικής ενότητας ή έννοιας (κλάδος ΠΕ60)
με την αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ή κάποια από τα εργαλεία του διαδραστικού πίνακα. Γράψτε την άποψή σας για την προστιθέμενη αξία της παραπάνω προσέγγισης (προσοχή σύντομες απαντήσεις, το πολύ 200 λέξεις) και μαζί με το σχέδιο της διδακτικής παρέμβασης την οποία θα έχετε αποθηκεύσει σε μορφή ppt (το πολύ 10 διαφάνειες), αναρτήστε τα στον «Χώρο αποστολής αρχείων ασύγχρονων δραστηριοτήτων, Μεσοδιάστημα: Συνεδρία 3 & 4» με ονόματα αρχείων: «S3_O1_drast_1a_eponymo_onoma» και «S3_O1_drast_1b_eponymo_onoma» αντίστοιχα. Ο επιμορφωτής θα επιλέξει δύο από αυτές τις οποίες θα παρουσιάσουν οι αντίστοιχοι επιμορφούμενοι κατά την επόμενη συνεδρία στην ολομέλεια.
Δραστηριότητα 2:
Να σχεδιάσετε μια διδακτική παρέμβαση ή κάποιες δραστηριότητες για τη διδασκαλία:
- ενός κεφαλαίου/μιας ενότητας ενός γνωστικού αντικειμένου (κλάδος ΠΕ70) ή
- μιας θεματικής ενότητας ή έννοιας (κλάδος ΠΕ60)
αξιοποιώντας κατάλληλο διαδραστικό υλικό
Σκεφτείτε ποιο από το διαδραστικό περιεχόμενο θα αξιοποιήσετε αλλά και ποιες οδηγίες θα συμπεριλάβετε στην περίπτωση αυτή λαμβάνοντας υπόψη ότι έχετε στη διάθεσή σας και διαδραστικό πίνακα. Περιγράψτε αναλυτικά τα βήματα της διδακτικής παρέμβασης αλλά και τις περιπτώσεις εμπλοκής του διαδραστικού περιεχομένου. Την αναλυτική περιγραφή που θα ετοιμάσετε υπό μορφή παρουσίασης να την αναρτήσετε, στον «Χώρο αποστολής αρχείων ασύγχρονων δραστηριοτήτων, Μεσοδιάστημα: Συνεδρία 3 & 4» (προσοχή σύντομες απαντήσεις) με αντίστοιχο όνομα αρχείου: «S3_O1_drast_2_eponymo_onoma». Ο επιμορφωτής θα επιλέξει δύο από αυτές τις οποίες θα παρουσιάσουν οι αντίστοιχοι επιμορφούμενοι κατά την επόμενη συνεδρία στην ολομέλεια.
Δραστηριότητες - Ομάδα 2
Δραστηριότητα 1:
Στο επιμορφωτικό υλικό της 3ης Συνεδρίας αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διδακτικής αξιοποίησης του διαδραστικού πίνακα. Κατά τη γνώμη σας ποια από τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της διδακτικής αξιοποίησης του διαδραστικού πίνακα έχουν τη δυνατότητα να την επηρεάσουν με ουσιαστικό τρόπο; Στην περίπτωση που εφοδιαστεί το σχολείο σας με διαδραστικό πίνακα θα τον αξιοποιήσετε και με ποιο τρόπο; Να αναρτήσετε (σε μορφή κειμένου) την απάντηση σας, στον «Χώρο αποστολής αρχείων ασύγχρονων δραστηριοτήτων, Μεσοδιάστημα: Συνεδρία 3 & 4» (προσοχή σύντομες απαντήσεις) με αντίστοιχο όνομα αρχείου: «S3_O2_drast_1_eponymo_onoma».
Δραστηριότητα 2:
Στο επιμορφωτικό υλικό της 3ης συνεδρίας αναφέρονται κάποιες τεχνικές για αλληλεπιδραστική διδασκαλία με το διαδραστικό πίνακα. Σκεφτείτε ποιες από αυτές και με ποιο τρόπο μπορείτε να εφαρμόσετε στην τάξη σας αλλά και σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η εποπτική χρήση του πίνακα μπορεί να υποστηρίξει τη διδασκαλία σας; Γράψτε τις σκέψεις σας για τα δύο αυτά ζητήματα και αναρτήστε τις απαντήσεις σας (σε μορφή κειμένου), στον «Χώρο αποστολής αρχείων ασύγχρονων δραστηριοτήτων, Μεσοδιάστημα: Συνεδρία 3 & 4» (προσοχή σύντομες απαντήσεις) με αντίστοιχο όνομα αρχείου: «S3_O2_drast_2_eponymo_onoma».
Δραστηριότητα 3:
Δημιουργία παρουσίασης με το πρότυπο PechaKucha 20X20
To πρότυπο PechaKucha 20X20 επινοήθηκε από τους αρχιτέκτονες Astrid Klein and Mark Dytham και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2003 (https://www.pechakucha.org). Είναι ένα πρότυπο παρουσίασης σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστούν 20 διαφάνειες και να αφιερωθούν σε κάθε μία από αυτές 20 δευτερόλεπτα. Η παρουσίαση είναι έτσι ρυθμισμένη ώστε μετά από 20 δευτερόλεπτα να προχωρά αυτόματα στην επόμενη διαφάνεια. Ως πρωτοβουλία, έχει στόχο την εύκολη και γρήγορη παρουσίαση ιδεών. Από το 2003 μέχρι σήμερα διοργανώνονται παγκοσμίως εκδηλώσεις σύμφωνα με αυτό το πρότυπο σε σχολεία, επιχειρήσεις, μουσεία, πανεπιστήμια, αλλά και μπαρ, εστιατόρια, υπαίθριους χώρους. Για τις εκδηλώσεις στην Ελλάδα δείτε και το σύνδεσμο https://www.pechakucha.org/cities/athens/events (τελευταία προσπέλαση Φεβρουάριος 2017). Οι περιορισμοί του προτύπου ωθούν τον ομιλητή να παρουσιάσει το θέμα σύντομα, συνοπτικά, και περιεκτικά. Μπορεί, έτσι, να αποτελέσει μια καλή βάση για την οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τη χρήση λογισμικού παρουσιάσεων για τους επιμορφούμενους και στη συνέχεια για τους μαθητές στη σχολική τάξη.
Οι επιμορφούμενοι πρέπει να δημιουργήσουν παρουσίαση για συγκεκριμένο θέμα σύμφωνα με αυτό το πρότυπο. Η δραστηριότητα θα μπορούσε να προσαρμοστεί ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο. Να κληθούν, για παράδειγμα, οι επιμορφούμενοι να δημιουργήσουν μια παρουσίαση με 8 ή 10 διαφάνειες, αντί για 20 διαφάνειες. Παράλληλα, οι επιμορφούμενοι καλούνται μαζί με την παρουσίασή τους, να γράψουν και ένα μικρό κείμενο με την άποψή τους για την πιθανή προστιθέμενη αξία της παραπάνω προσέγγισης. Τα δύο αυτά αρχεία να αναρτηθούν στον «Χώρο αποστολής αρχείων ασύγχρονων δραστηριοτήτων, Μεσοδιάστημα: Συνεδρία 3 & 4» με ονόματα αρχείων: «S3_O2_drast_3a_eponymo_onoma» και «S3_O2_drast_3b_eponymo_onoma» αντίστοιχα.